Psycholoog Alkmaar - Heiloo

Praktijk van therapeut NAAM
bg

Hulp bij hooggevoeligheid en hoogsensitief zijn

Als je hoogsensitief bent dan betekent dit dat je extra gevoelig bent voor prikkels. Je beleeft externe prikkels veel intenser dan andere mensen. Zo ben je bijvoorbeeld gevoelig voor geluiden, licht en andere mensen. Ook voel je meer fysieke pijn en meer emoties.

Iemand die hoogsensitief is merkt ook sneller dingen op dan andere mensen. Je bent je meer bewust van de kleinste details. Als je een kadootje krijgt, zie jij het mooie lintje waarmee het verpakt is. Waar anderen de verpakking meteen openscheuren. Maar een bezoek aan de drukke supermarkt kan behoorlijk intens zijn. Je wordt geconfronteerd met felle lampen, veel verschillende producten, kleuren, geluiden en mensen. En na een een feestje trek je je graag een paar dagen terug in een rustige kamer.

Psychologe Elain Aron deed jaren onderzoek naar hoogsensitiviteit. Volgens haar is hooggevoeligheid aangeboren. Ze schreef het boek ‘The Highly Sensitive Person’ en noemt iemand met hooggevoeligheid een ‘HSP’.

Zoals ik op mijn homepage schrijf geef ik geen diagnoses. Daarbij denk dat ik dat iedereen gevoelig is, de ene persoon staat alleen meer in verbinding met zijn gevoel dan de andere. Het kan inderdaad zo zijn dat je bent geboren met een bepaalde gevoeligheid. Maar ook in dat geval speelt mee of je ouders wel of niet kunnen omgaan met deze gevoeligheid, waardoor je je misschien een bepaalde ‘overgevoeligheid’ of hoog gevoeligheid ontwikkelt. Er zijn veel factoren die meespelen bij hoe gevoelig iemand is. Ook kan hooggevoeligheid horen bij bijvoorbeeld ADD of trauma. Als we de term HSP gebruiken om aan te geven dat iemand een bepaalde kwaliteit heeft, dan ben ik wel een voorstander. Zo hebben hooggevoelige mensen veel talenten. Ze kunnen zich bijvoorbeeld vaak beter inleven in andere mensen.

Kenmerken van hooggevoeligheid

 • Je bent je bewust van subtiele signalen in je omgeving
 • Je wordt erg beïnvloed door de stemming van anderen
 • Je bent veel bezig met het vermijden van situaties die je van streek maken
 • Je raakt van de wijs als mensen je instructies geven
 • Je ervaart fel licht, sterke geuren en harde geluiden als overweldigend
 • Je trekt je graag terug in bed of donkere kamer vrij van prikkels als het druk is geweest
 • Je raakt overspoeld als je meerdere dingen tegelijk moet doen.

Of we de term HSP nu wel of niet gebruiken, als jij last hebt van jouw gevoeligheid dan help ik je graag. Samen kunnen we onderzoeken wat de oorsprong is van je gevoeligheid en hoe je ermee kunt omgaan. Hoogsensitiviteit is niet iets waar je vanaf kunt komen. Ik kan je helpen om jouw sensitiviteit te zien als een kwaliteit, een talent. Zo kan ik je leren hoe je gebruik kunt maken van jouw intuïtie. Ook kunnen we samen kijken hoe je voor jezelf kunt zorgen in een wereld die geen rekening houdt met gevoelige mensen. Je zult in samenwerking met mij jouw hoogsensitiviteit als kracht gaan ervaren. Hooggevoelige mensen zijn als rozen die in de verkeerde omstandigheden kunnen verwelken. Het mooie is dat ze met de juiste hoeveelheid voeding, licht en liefde enorm kunnen bloeien.

Interessante boeken m.b.t. hoogsensitiviteit

 • Hoogsensitieve personen, Elaine N. Aron
 • Het hoogsensitieve Brein, Esther Bergsma
 • Hoogsensitiviteit als Kracht, Carolina Bont

Neem vrijblijvend contact op voor een eerste gesprek
Tags: hooggevoeligheid, hoogsensitief, HSP, coaching, therapie, alkmaar, heiloo

Psycholoog De Boer in Alkmaar - Heiloo

Naam

 • Geregistreerd psycholoog
 • Geen lange wachtlijst
 • Geen verwijzing nodig
 • Ook ’s avonds en ’s weekends
Lees meer over mij

Samen aan de slag?

Je bent met al je vragen of voor het maken van een afspraak van harte welkom.

Ervaringen van anderen