Psycholoog Alkmaar - Heiloo

Praktijk van therapeut NAAM
bg

Assertiviteit en grenzen stellen

Grenzen aangeven valt onder het thema assertiviteit. Met assertiviteit bedoelen we dat je jouw grens kunt aangeven op een manier dat de relatie met de ander in tact blijft. Dus eigenlijk nee zeggen zonder ruzie. Veel mensen vinden het moeilijk om zich uit te spreken. Ze zijn vaak conflict vermijdend. Meestal wachten ze zo lang met het aangeven van een grens tot ze eigenlijk te boos zijn. En dan gaat het mis

In therapie leer je niet zozeer hoe je nee kunt zeggen. Over over hoe je jezelf assertief kunt opstellen. Je leert vooral om contact te maken met jezelf en je eigen behoeften. We kijken of je kunt voelen waar je grens ligt. Hierbij gebruik ik verschillende oefeningen Ook onderzoeken we middels inzichtgevende therapie hoe jouw ouders jouw begrensden toen je nog een kind was. En of jij zelf als een grens mocht aangeven. Zo ontdekken we samen waar de oorsprong ligt van jouw moeite met grenzen aangeven en voor jezelf opkomen.

Je leert in therapie vooral om bij jezelf stil te staan en te voelen hoe jij een grensoverschrijding ervaart. Assertiever worden helpt dus ook om dichter bij jezelf te komen. Dichter bij jou kern en wie jij echt bent. Die ontdekking leidt automatisch tot meer zelfvertrouwen en een groter gevoel van autonomie.

Coaching in het aangeven van grenzen

Assertiviteit gaat niet alleen over jou, maar ook over de communicatie tussen jou en de ander. In een later stadium van de therapie maak ik gebruik van de methode ‘geweldloze communicatie’. Dit is een manier om grenzen aan te geven, terwijl je in verbinding blijft met jezelf en de ander. We oefenen situaties middels simulaties. Hierbij maak ik soms gebruik van traningsacteren. Tijdens deze situaties coach ik jou stap voor stap in het aangeven van een grens.

Assertiviteit om jezelf te beschermen

De kans is groot dat je relaties enorm verbeteren en conflicten juist alleen maar minder worden als jij je in therapie assertief hebt leren opstellen. Toch wil ik je ook graag meegeven dat het niet altijd aan jou ligt. Je mag er op vertrouwen dat als jij je verbindend uitspreekt dat het dan niet aan jou ligt als de ander heftig reageert of uit verbinding gaat. Ook dat kan een succes zijn! Assertiviteit gaat in mijn ogen ook over jezelf beschermen op het moment dat je merkt dat de ander niet goed kan reageren.

Interessante boeken m.b.t. grenzen stellen

  • Gezonde grenzen, Nedra Glover Tawwab
  • Geweldloos communiceren, Marshall Rosenberg

Maak een afspraak voor een eerste gesprek
Tags: assertiviteit, grenzen stellen, opkomen voor jezelf, disbalans, harmonie, therapie, alkmaar, heiloo

Psycholoog De Boer in Alkmaar - Heiloo

Naam

  • Geregistreerd psycholoog
  • Geen lange wachtlijst
  • Geen verwijzing nodig
  • Ook ’s avonds en ’s weekends
Lees meer over mij

Samen aan de slag?

Je bent met al je vragen of voor het maken van een afspraak van harte welkom.

Ervaringen van anderen