Psycholoog Alkmaar - Heiloo

Praktijk van therapeut NAAM
bg

Therapie bij burn-out, overspannenheid en stress

Het leven lijkt steeds stressvoller te worden. Velen van ons moeten dagelijks verschillende ballen omhoog houden op het gebied van werk, thuis, sociale media, vrienden en financiën. Vooral het constant bereikbaar moeten zijn lijkt een enorme stressfactor. Soms hebben we niet eens in de gaten hoeveel stress we hebben….totdat we geconfronteerd worden met lichamelijke waarschuwingssignalen. Wat het hoofd ons ook wijsmaakt, het lichaam spreekt altijd de waarheid. We krijgen hoofdpijn, buikpijn, hartkloppingen of paniekaanvallen. Ons lichaam zegt: stop!

Ook stress is een reactie op gevaar en dreiging. Het lichaam reageert op gevaar met de hormonen adrenaline en cortisol. Zo worden we klaar gemaakt om te vechten, vluchten of om te bevriezen. Dit hielp onze voorouders om te overleven. Maar ook door de hoge eisen van deze tijd is het heel normaal om te leven met een hoog stressniveau. Dit zorgt ervoor dat we voortdurend alert zijn, onze hartslag aan het racen is en onze spieren gespannen zijn. Soms zijn deze reacties helpend. Als je een tentamen moet halen is het soms goed om alert en gespannen te zijn. Maar wanneer stress langer aanhoudt of ons overspoeld, dan kan het heel ongezond zijn.

We realiseren ons steeds meer dat stress veel invloed heeft op onze gezondheid: hartproblemen, gewichtsproblemen, suikerziekte, insulineresistentie, PCOS, huidproblemen, allergieën, haarverlies. En ook op onze mentale gezondheid heeft stress invloed: alcohol-, drugs-, eet- en schermverslaving.

De eerste tekenen dat je teveel stress hebt uiten zich vaak in snel geïrriteerd raken, veranderingen in eetlust, slaapproblemen of moeilijk kunnen ontspannen. Andere signalen zijn dat je geen zin meer hebt om sociale dingen te ondernemen of met vrienden af te spreken. Hoe erger de stress wordt, hoe moeilijker het wordt om rust te vinden. Dit komt door biochemische veranderingen die adrenaline en cortisol aansturen. Het negeren van deze signalen is niet alleen gevaarlijk voor je gezondheid, het kan ook serieuze problemen geven in je relatie en op je werk. Vaak is dit de fase waarin mensen alcohol, drugs of andere manieren gebruiken om om te gaan met de stress. Verslaving aan sociale media, kleding kopen en overmatig eten zijn ook manieren om gevoelens van stress te verdoven.

Als je niet op tijd hulp zoekt kan stress snel leiden tot burnout. Burnout betekent dat je langdurig en veel gestresst bent. Burnout zorgt ervoor dat je je volledig overspoeld voelt, uitgeput, gefrustreerd, lamgeslagen en hopeloos voelt.

Stress en therapie

Een ervaren therapeut kan je helpen met te onderzoeken waar je stress vandaan komt en hoe je jezelf kunt bevrijden. Je kunt bijvoorbeeld leren welke triggers jouw stress veroorzaken, hoe je steun kunt organiseren, en hoe je je leefstijl kunt veranderen. Stress en burnout hebben een grote impact op je biochemie. Naast therapie kunnen veranderingen in je voeding en beweging helpen.

Boeken m.b.t. burnout en stress

  • Wanneer je lichaam nee zegt. Verborgen stress en de gevolgen voor je gezondheid – Gabor Maté
  • Gek op Stress, Carolien Hamming

Samen aan de slag

Als jij ook veel stress ervaart of je vermoedt dat je een burnout hebt, dan kan ik je helpen. Met behulp van inzichtgevende therapie krijgen we zicht op wat jouw triggers zijn. Daarbij maak ik ook gebruik van mindfulness en meditatie om meer grip te krijgen op de gedichtenpatronen en meer in je lichaam te komen. Je bent van harte welkom om contact met me op te nemen voor vragen of voor het maken van een eerste afspraak.


Tags: burnout, burn-out, stress, overspannenheid, reintegratie, therapie, alkmaar, heiloo

Psycholoog De Boer in Alkmaar - Heiloo

Naam

  • Geregistreerd psycholoog
  • Geen lange wachtlijst
  • Geen verwijzing nodig
  • Ook ’s avonds en ’s weekends
Lees meer over mij

Samen aan de slag?

Je bent met al je vragen of voor het maken van een afspraak van harte welkom.

Ervaringen van anderen